Lite om Samtalsfärdigheter
Nu har jag gjort en ny lärdom! När man skriver i bloggen måste man trycka på spara/ dela annars försvinner hela inlägget, när man öppnar upp nästa gång är det borta! Bara å börja om....
Jag har läst "Samtalsfärdigheter" av Erik Rautalinko
Boken ger många exempel på samtalsfärdigheter, som man kan använda sig av.
Lyssna aktivt är ett sätt att låta samtalspartnen/adepten få berätta själv, med enkel uppmuntran genom att inflika med kommentarer så som: ja, jasså eller bara genom att nicka.
Direkt uppmuntran, dvs att man flikar in med små, korta, uppmuntrande kommentarer, tex berätta mer, hur tänker du då?
För att visa att man förstår och är intresserad av det som sägs kan man använda sig av Spegling. Att spegla är att återberätta vad som sagts med egna sammanfattande ord.
Under samtalet kan man behöva stämma av (ibland flera gånger), har vi samma bild av vad som sagts? Dags för sammanfattning! Lyssnaren återger vad som sagts för att på så sätt se om båda parter har samma uppfattning/ bild av samtalet/ problemet.
Att samtala kan vara svårt beroende på vad som ska tas upp och hur olika vi som samtalar är. Det är lätt att utgå från sig själv och inte lyssna in vad som egentligen sägs. Men att lyssna, spegla, fråga samt ge tid är några bra förutsättningar för samtalet och dess utveckling.
Övning ger färdighet och att hitta den perfekta frågan som passar i rätt sammanhang/timing är inte det lättaste. Att vara mentor till en person känns inspirerande men just nu lite svårt! Vilka kommer mina fallgropar att vara och hur ska jag göra för att undvika dem, så att jag och adepten får en bra relation i vårt samtal.
På våra träffar har vi arbetat med olika rollspel där jag har fått prova både rollen som adept och mentor. Att ha rollen som mentor har gett mig lärdomen att jag behöver träna mig på att lyssna, inte skynda på utan vara närvarande och låta adepten med stöd av frågor, kommentarer och speglingar själv få utvecklas i sin nya yrkesroll med min hjälp.
Boken är konkret och enkel med många tips från början till slutet av samtalet.
Kommentarer
Trackback